Gledam kako si mi žene zadajemo sve više i više životnih uloga, rastrgane između karijere i obitelji, padamo na koljena pod sloganom “sve se može, samo trebaš biti u balansu”.

Balans između uspješne poslovne žene, savršene supruge, brižne majke, partnerice, kuharice, kćeri, domaćice, prijateljice…. ma dajte, molim vas!

To nije biti u balansu, to je balansirati između svih tih uloga.

Na ovim naši prostorima sve je podređeno drugima i to sve iz razloga kako bi se svidjele drugima, kako bi im se približile i dobile blagonaklonost u njihovom društvu, kako bi zadovoljile neka davno usvojena tuđa uvjerenja i prividno kupile mir.

U toj zbrci oko popunjavanja tuđih rupa i tuđih neostvarenih snova, osim što smo izgubile u potpunosti sebe, čak smo se uvjerile da je sebično postojati i biti ono istinsko JA.

Tako nam savjetuju da ne nosimo crveno jer previše upadamo u oči, da na poslovnim sastancima budemo neutralne i zakopčane do grla kako se muški rod ne bi „uznemirio“, da ne postavljamo pitanja kako ne bi nekoga uzrujale, da odgovaramo vrlo kratko jer „vrijeme je novac“…

Postale smo “Majina mama”, “poduzetnica”, “blagajnica”, “učiteljica”, “plava ili crna”, „druga žena“…nigdje imena, čak smo dopustile u tom balansiranju da i ime izgubimo.

 

I tako balansiramo i vozimo naše živote kao na autopilotu jer nam je netko drugi ukucao rutu u GPS.

Što zapravo znači balansirati i zašto je važan balans – pitajte svog vulkanizera?!

Pronašla sam jedno zanimljivo objašnjenje u članku

https://motointegrator.com/hr/hr/upute/gume/koliko-kosta-balansiranje-kotaca-automobila-i-zasto-ga-treba-obaviti.

 

„Uznemirujući simptomi dovode do toga da neravnomjerno raspoređen teret na rubovima gume znatno smanjuje udobnost prilikom vožnje. Osim toga ima utjecaj na sigurnost – može se dogoditi da automobil počne lošije kočiti i kočioni sustav će slabiti.“

 

Dakle, kada nismo u balansu smanjena je udobnost življenja, što dovodi do nesigurnosti i vječnog pitanja „jesam li dovoljno dobra?“, a rezultat našeg sustava „balansiranja“ daje  lošu učinkovitost, dok nam organizam počinje slabiti i gubiti energiju i ravnotežu.

 

Nikako nas ne želim uspoređivati s gumama, ali zar mi ne zaslužujemo više pažnje od automobilskih guma?!

Zapitajmo se;

što je to što si ne želimo priznati, što je to što guramo pod tepih,

što smo to zaključale u ladice starih ormara, što je to što nas sprječava da kažemo;

DOSTA!!!

Drage žene, majke, kraljice,

Mi smo vrijedne ljubavi i obilja koje nam pruža naš ovozemaljski život,

Mi zaslužujemo ljubav i obilje i ne treba nam ničije odobrenje ni potvrdu za to,

Mi smo voljene samim postojanjem i ne trebamo zasluživati ljubav.

Vratimo ponovo naše istinsko JA u naš život, kako bi bile sretnije i zadovoljnije jer jedino tada ćemo biti bliže onome što želimo postati i što želimo biti.

Recite DOSTA!

Nema više balansiranja, danas silazim s autopilota i  uzimam život u svoje ruke!

Natočite kvalitetno gorivo u svoj organizam, ukucajte koordinate vaših životnih vrijednosti i rasplamsajte tu iskru u vama koja još negdje tinja i čeka da ponovo zablistate u svoj svojoj svijetlosti.

 

P.S.

Zapravo sam željela napisati tekst o štednji, no otišlo je u sasvim drugom smjeru.

Ipak je najvažnije prvo naučiti štedjeti sebe.

 

Marina Lehki, financijski coach